Sunday, December 28, 2008

Julbröd med smak av pomerans
;
Portioner: Ett bröd
Tid: 3
Ingredienser:
50 g smör (butter)
5 dl vatten (water)
50 g jäst (yeast)
2 tsk salt
2 msk ljus sirap (syrup, I just use sugar)
1 msk mald pomerans (dried orange peel, ground up)
7 dl fin rågmjöl ( fine ground rye flour)
6 dl vetemjöl (white flour)
1. Smält smöret i en kastrull och häll på vattnet. Värm till 37 grader och tag av från värmen.Häll över vätskan i en bunke eller skål. (Melt the butter and pour in the water. Warm it to lukewarm, and pour it in a bowl.)
2. Smula ner jästen och se till att den löser sig. Tillsätt salt, sirap och pomerans. (Put the yeast in the bowl and let it start working, then add salt, sugar, and orange peel)
3. Arbeta in de båda mjölsorterna tills det blir en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Work in both of the flours until it becomes a smooth dough. Let is rise under a town for one hour)
4. Knåda degen. Smörj en brödform och fyll den med degen. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. (Knead the dough and form loaves. Butter a bread pan or cookie sheet, and put the loaves on the pan to rise for 30 minutes.
5. Värm ugnen till 200 grader. Pensla brödet med kallt vatten på ovansidan. Baka på lägsta falsen i ugnen i 45 minuter till 1 timme.Stjälp ur brödet och låt det kallna under bakduk. (Warm the oven to 350 degrees F. Brush the dough with cold water. Bak on the lowest rack in the oven for 45 minutes to one hour. Take out the bread and let it cool on a rack.)

Jens Linder

This recipe is from Dagens nyheter, the food section.

I am going to find a recipe for vetebrod which will be more like the cardamom bread that I have been making at White Pass this vacation

No comments:

Post a Comment